De masterclass van Bas Kosters begint met een onderzoeksvraag: wat kun je als mens betekenen? Vervolgens, hoe kun je met je lichaam een soft revolution ontketenen? Hoort soft revolution salonfähig te zijn? Deze vragen luiden het ontwerp-atelier voorafgaande aan de masterclass in. Zeven talenten fashion en fine arts nemen deel. Puck Verras, Maryam Abdelalim, Geert Verkade en Anna Kimp studeren aan AKI ArtEZ Academie in Enschede. Jaane Kentrop en Florence Corten studeren aan de Maastricht Instute of Art (MIA), Di Wang studeert fashion design aan kabk in Den Haag.
Puck Verras – wereldbouwer, art director en kostuumontwerper – is al sinds kleins af aan bezig met het illustreren van diens verbeelding. In 2019 begon die hun studie aan de AKI ArtEZ in de richting Crossmedia Design. Hier ontdekte die hoe veel breder het begrip vormgeving kon zijn en hoe de grenzen tussen vormgeving en kunst kunnen vervagen. Diens werk snijdt onderwerpen zoals zorg, speculatief ontwerp en queering aan die altijd uit een verhalende hoek wordt vormgegeven. Puck stond zelf al vroeg op het toneel bij Yvonne van Helmond, waar later ook hun drag alter ego Abrikoos uitgekomen is. Deze liefde voor verhalen vertellen via verschillende media en karakters staat nog steeds centraal. Tijdens hun stage bij Studio NEPCO heeft Puck onder leiding van Lenn Vader veel kunnen leren over het vormgeven voor theater en performance. Later wil Puck graag voor film en theater werken, en helpen bij het visualiseren van verhalen en werelden.
Maryam Abdelalim studeert Beeldende Kunst aan AKI ArtEZ. Kleermakerij is Maryams achtergrond. Haar kunstdroom begon met het uitdrukken van haar persoonlijke smaak en karakter in kleding. Ze droomde ervan modeontwerper te worden. Omdat ze zich breder wilde oriënteren koos ze voor de studie Beeldende Kunst in plaats van Fashion Design. Kleding is kunst, maar kunst is niet altijd kleding. “Ik vroeg me af: wat kan en wil ik nog meer? De vrijheid die deze opleiding biedt, heb ik nodig. Het gaat om verhalen vertellen, materialen ontdekken, taal en beeld samenvoegen. Thema’s die ik eerst in een kledingstuk probeerde te verwerken, krijgen nu de ruimte.”
Di Wang studeert modeontwerp aan de kabk. Ze heeft een achtergrond in kunst en design en een liefde voor handwerk en textiel. Daarom koos ze er voor haar studie modeontwerp voort te zetten aan de kabk. Ze gelooft dat mode een positieve impact op de wereld kan hebben. Door duurzame en bewuste ontwerpen te maken wil zij daar aan bijdragen.
Geert Verkade studeert fine art aan de AKI in Enschede, met specialisatie het menselijk lichaam en hoe de fysieke transformatie onderdeel uitmaakt van sociale en persoonlijke identiteit. Deze interesse volgt uit zijn eerder gevolgde opleiding Fashion design. Hij ontdekte dat het lichaam ook een ‘tool’ is, een manier om iets over te brengen. Hij probeert vorm te geven aan de invloed die media & omgeving heeft op het mannelijk lichaam & seksualiteit.
Jaane Kentrop is derdejaars op de kunstacademie MIA in Maastricht en werkt voornamelijk met stof. Haar werk bestaat uit wandstukken en ruimtelijke objecten. Haar huidige werk kenmerkt zich door onderwerpen als thuis, intimiteit, niet gezien willen worden, controle en vormen. Jaane vindt manieren om interactie te krijgen tussen werken en beschouwer. Ze probeert aandacht te krijgen voor ambacht en kunst in tijden van snelle pleziertjes en scrollen op de telefoon.
Florence Corten studeert Fine Art aan de kunstacademie in Maastricht (MIA). Daar daagt ze zichzelf uit met schilderen door te spelen met materie, tijd en toeval. Dit brengt haar herhaaldelijk in confronterende conflicten zoals herkennen van onoverzichtelijkheid, toenemende wanorde, loslaten of vasthouden van ruimte-innemende verzamelingen en het accepteren van chaos, terwijl ze zoekt naar een eigen geheel dat voor rust en orde spreekt.
Anna Kimp studeert Beeldende Kunst aan AKI ArtEZ. Anna exploreert media, zoals textiel, om identiteit, het groteske, maar ook kwetsbaarheid, fragiliteit en intimiteit tot uitdrukking te brengen. Een zoektocht naar veiligheid in het lichaam, met daarbij een element van fantasie, een verbeeldingskracht waarmee je kunt ontsnappen naar een andere manier van bestaan. Dat leidt bijvoorbeeld tot man made monsters. Performances overstijgen de beperkingen van het lichaam en laten meerdere wezens tot uitdrukking komen. In textiele werken wordt een voor mensen gecreëerde vorm geëvolueerd en getransformeerd naar een nieuwe lichamelijke entiteit, leven-loos maar aanwezig.
Seungjoo Kim studeerde in 2022 af in Fine Arts aan de HKU. Ze leerde in Zuid-Korea op de middelbare school voor de kunsten realistisch tekenen en schilderen. Toen ze door een moeilijke tijd en depressie ging, besloot ze kunst te maken die haar gelukkig maakte. Ze maakt graag leuke dierentekeningen, relateerbare memes. Kunst maken maakt haar blij, maar ze drukt ook haar negatieve emoties uit via haar tekeningen. Ongeacht de context van de kunst, is Seungjoo Kim een gelukkig persoon: kunstenaar, schilder, tekenaar en beeldhouwer.
“Ik wil doen wat ik leuk vind en houden van wat ik doe. Ik geloof dat de kunst die mij gelukkig heeft gemaakt ook anderen gelukkig kan maken.”
Archieven
Geen archieven om te tonen.Categorieën
- Geen categorieën
Where
Fort Mason Center
San Fancisco, CAWhen
Wednesday to Friday
August 23 to 26, 2017