Masterclasses

Wij openen de deuren, zij openen je ogen

Grootmeesters
Op het Masterclass Festival Amsterdam ontmoet je de grootmeesters van nu en dé toptalenten van morgen: prima ballerina Igone de Jongh, modeontwerper en kunstenaar Bas Kosters, regisseur Mijke de Jong, gelauwerd choreograaf Marco Gerris van ISH Dance Collective, acteur Gijs Scholten van Aschat, violist Luc-Marie Aguera en academisten van het Koninklijk Concertgebouworkest, het ADAM Quartet en nog veel meer. In 11 verschillende masterclasses staan grootmeesters met toptalenten op het podium.

Intenser dan anders ervaar je hier de podiumkunst: als publiek ben je nu ook deelgenoot van het spannende oefenproces. De artistieke aanwijzingen van de grootmeesters, de dynamiek met de toptalenten, het ontstaan van betoverende momenten. Zij nemen je mee naar hun binnenwereld. Jij zit op de eerste rang met je neus er pal bovenop.

De programmering bestrijkt het gehele kunstveld: van hiphop tot klassieke muziek, van film tot urban dance, van ballet, gaming, muziek en spoken word. Het festival maakt geen onderscheid tussen klassieke disciplines en urban disciplines.

Toptalenten
De talenten zijn uitblinkers, door de kunstinstellingen naar voren geschoven, de nieuwe generatie grootmeesters waarvan je in de toekomst nog veel van zult horen (als het aan ons ligt).

Het Masterclass Festival Amsterdam stimuleert talenten om al vroeg in hun artistieke loopbaan te bouwen bouwen aan multi-disciplinaire netwerken met talenten én grootmeesters uit andere kunstdisciplines. Interdisciplinaire masterclasses, de fysieke aanwezigheid van elkaar, georganiseerde jamsessies backstage en reünies zorgen daarvoor. Zo leggen de toptalenten een kiem voor interdisciplinaire samenwerking waarmee ze later tot de Europese top gaan behoren.

Jij zit als publiek op de eerste rij. Zelf dichter bij de grootmeester, kennismaken? Ga dan naar workshop.


Tijden en blokkenschema worden 3 weken voor het festival bekend gemaakt

Masterclass
‘Strijkkwartet’
De masterclass wordt gorganiseerd door de Academie van het Concertgebouworkest en de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA)
Grootmeester en talenten: Luc-Marie Aguera is violist, professor aan Conservatoroire de Paris en doceert aan NSKA. Aguera geeft de masterclass aan een voortreffelijk trio, samengesteld uit de Academie van het Concertgebouworkest: viool, altviool en cello
Programma: wordt nader bekend gemaakt

Masterclass
‘Monoloog en dialoog Shakespeare’
De masterclass wordt gorganiseerd door Gijs Scholten van Aschat en het Masterclass Festival Amsterdam.
Grootmeester en talenten: acteur Gijs Scholten van Aschat en studenten van theateracedemie.
Programma: Monoloog en dialoog Shakespeare

Masterclass
´Solo uit klassiek repertoire´
De masterclass wordt gorganiseerd door Igone de Jongh en het Masterclass Festival Amsterdam.
Grootmeester en talenten: prima ballerina Igone de Jongh en 3 studenten van balletacedemie.
Programma: Drie studenten van balletacademie studeren een solo in uit het klassieke repetoire (Sleeping Beauty, De Notenkraker of Het Zwanenmeer). Met haar eigen ervaring gaat Igone de Jongh aan de slag met de studenten. Nadere informatie volgt.

Masterclass
‘Hiphop’
De masterclass wordt gorganiseerd door Foundation HipHop Academy.
Curator: John Agesilas is oprichter van Summer Dance Forward, het urban dance-festival van Nederland in de Melkweg. Sinds 2020 heeft hij Foundation HipHop Academy opgericht.
Programma: HipHop

Masterclass
‘Fashion Art’
De masterclass wordt gorganiseerd door Studio Bas Kosters in samenwerking met ArtEZ, de Arnhemse kunstacademie waar Bas Kosters is afgestudeerd.
Grootmeester en talenten: Bas Kosters, modeontwerper en beeldend kunstenaar en studenten Mode en Beeldende Kunst van ArtEZ.
Programma: Art Fashion, what’s the matter?

Masterclass
‘Invloed van dans op klassieke muziek’
De masterclass wordt georganiseerd door ISH Dance Collective en het ADAM Quartet
Grootmeester en talenten: Marco Gerris is choreograaf en oprichter van ISH Dance Collective.
Marco Gerris geeft de masterclass aan het ADAM Quartet, samen met 4 (urban) dansers. Het ADAM Quartet trad o.a. op tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2020 en in zalen als De Nationale Opera (DNO), Muziekgebouw aan ‘t IJ en TivoliVredenburg Utrecht.
Programma: De invloed van (urban) dans op klassieke muziek.

Masterclass
‘Verklanken van moderne Nederlandstalige kleinkunstliederen naar een Andalusisch muzikaal idioom – welke artistieke spanning levert dat op?’
De masterclass wordt gorganiseerd door het kunstplatform Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO).
Grootmeester en talenten: Ahmed El Maai is zanger, ud-speler en muzikaal leider van kunstplatform AAO. El Maai speelt regelmatig tijdens festivals als November Music, UD Festival samen met gitarist-virtuoos Reinier Baas en op podia als BIMHUIS, TivoliVredenburg en Vrije Geluiden van vpro.
Ahmed El Maai geeft de masterclass aan studenten van de Amsterdamse Kleinkunstacademie (Academie voor Theater en Dans/ahk).
Programma: Welke spanning levert het zingen van kleinkunstliederen in een andere muzieksoort op?

Masterclass
‘Regisseren van acteurs voor de camera’
De masterclass wordt gorganiseerd door de Nederlandse Filmacademie met acteurs van de Academie voor Theater en Dans (AHK)
Grootmeester en talenten: Mijke de Jong is gevierd regisseur, winnaar Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2021
Mijke geeft de masterclass aan regisseurs-in-opleiding van de Nederlandse Filmacademie
Programma: Hoe regisseer je acteurs voor de camera?

Masterclass
‘Jazz’
De masterclass wordt gorganiseerd door het Conservatorium van Amsterdam.
Grootmeester en talenten: nader bekend. Het Conservatorium van Amsterdam heeft een bijzonder Artist in Residence-programma ontwikkeld, met toonaangevende musici uit het buitenland. De artist-in-residence geeft de masterclass aan jazz-ensemble samengesteld uit talenten van het Conservatorium van Amsterdam.
Programma: Welke relevantie speelt jazz in de BLM-beweging?

en nog meer

Wij danken onze partners
Wij danken onze fondsen
Wij danken onze sponsors